Support voor de Vaaratlas voor de pc

Activatie

Eigenlijk is het niet meer verantwoord om de oude versie van de Vaaratlas te gebruiken. Data en de kaarten zijn te oud en nooit meer bijgewerkt. Beter is meteen een nieuwe versie van de ANWB Waterkaart te downloaden.

Om de software op uw pc te gebruiken moet u deze eerst activeren. Bij de cd zit een seriecode, die meestal met de letters VAP begint. Voer deze code in de software in en genereer daarna uw registratiecode. Vervolgens kunt u deze code naar ons mailen met het verzoek een activatiecode te sturen. Ga dus niet vanuit de software zelf proberen te activeren. De webserver van Cosmic Navigation bestaat niet meer.

Steeds opnieuw moeten activeren

Op Windows Vista, Windows 7 of 8 kan het voorkomen dat u de software elke keer weer moet activeren. De codes worden dan niet op de juiste manier opgeslagen. Handel dan eenmaal als volgt:

Klik met de rechtermuisknop op de icoon van de Vaaratlas. In het menu dat verschijnt kiest u Uitvoeren als administrator (Run as administrator). U moet dan uw eigen wachtwoord als beheerder van uw pc opgeven. De software start en u voert de VAP code en activatiecode opnieuw in. Daarna kunt u verder met de software of deze afsluiten.

Volgende keren kunt u de software dan weer als gewoonlijk opstarten.

Ik heb geen VAP code

Helaas zijn er versies van de Digitale Vaaratlas verkocht zonder dat daar een seriecode of VAP code is bijgesloten. In eerste instantie moet u dan verhaal halen bij uw leverancier. Code en cd horen bij elkaar verkocht te worden. Komt u er met uw leverancier niet uit; neem dan met ons contact op.

Verbinden met GPS

De Digitale Vaaratlas op de PC kan uw positie op de kaart tonen als u de pc aansluit op een GPS. De meeste GPS'en worden aangesloten via een USB poort. Het beste start u eerst de software en sluit daarna pas de GPS op een vrije USB poort aan.

Zodra u de GPS heeft aangesloten zal Windows de sturingssoftware van de GPS laden. Als Windows daarmee klaar is kunt u de GPS in de Vaaratlas instellen. Als u de GPS op een andere USB poort aansluit dan wijzigt ook de poort waarop de Vaaratlas de GPS verwacht. Het beste sluit u de GPS steeds op dezelfde USB poort aan.

Mijn GPS positie klopt niet en verandert niet

Het komt soms voor dat de software uw GPS niet goed herkent. Dat is vaak te verhelpen door de GPS pas aan te sluiten, nadat u de software heeft gestart. Of door van USB poort te wisselen.
De maker van de Vaaratlas, Cosmic Navigation, was gevestigd in Amsterdam. Als de software geen GPS signaal kan vinden wordt standaard een positie in Amsterdam getoond.

Wat brengt de toekomst nu de maker van de Vaaratlas failliet is?

Wij van Promanent hebben samen met de ANWB een opvolger gemaakt. U kunt een proefversie gratis downloaden op ANWBWaterkaart.nl.