Definities van begrippen en principes

In de Waterkaart Software worden verschillende begrippen en basisprincipes gebruikt. Hier vindt u de uitleg van de betekenis van deze begrippen en principes.

 

Waypoints, routes en tracks

Waypoint
Een waypoint is een willekeurige gekozen positie op de kaart. Meestal worden punten in een route aangeduid als waypoint.
Route
Een route is een verzameling van waypoints. U vaart de route van waypoint naar waypoint. Bij het uitzetten van een route worden posities gekozen waarlangs de route moet lopen, dit worden waypoints of routepunten genoemd. De koers en afstand tussen de verschillende waypoints wordt door de software berekend.
Trackpoint
Een trackpoint is een opgeslagen positie in een track. In de Waterkaart Software worden bij een trackpoint ook de op dat moment voorliggende ware koers en grondsnelheid opgeslagen.
Track
Een track is een verzameling van posities waar u bent geweest. Te vergelijken met het kruimelspoor dat u achter u laat als u tijdens de wandeling met een vaste interval een kruimeltje brood of steentje achter u laat vallen. Een track is dus feitelijk een log waar u heeft gevaren.
Bibliotheek
Een verzameling van routes of tracks. In de Waterkaart Software worden routes en tracks opgeslagen in een Route- respectievelijk Trackbibliotheek. Deze bevat dus uw eigen verzameling van routes of tracks.