Een route exporteren

In de Waterkaart Software kunt u zelf routes plannen met behulp van waypoints. Behalve dat u zelf routes kunt maken is het ook mogelijk om routes van anderen te importeren. Zo kunt u de mooiste routes met anderen delen. Hiervoor is het ook mogelijk om uw routes te exporteren.

De Waterkaart Software kan routes exporteren naar het eigen bestandsformaat. Naar zogenaamde .KMZ bestanden die gelezen kunnen worden door de Waterkaart app of Google Earth. Ook kan de software bestanden expoteren naar het .KML en .GPX bestandsformaat. Dat zijn bestanden die door diverse andere programma's gelezen kunnen worden.

Exporteren in de Waterkaart Software

Om te exporteren selecteert u een route in de routebibliotheek en gaat u dan naar Instellingen - Routes. In het vak Exporteer een route kiest u Bewaar route. Een nieuw scherm opent en u kunt kiezen welk bestandsformaat u wilt exporteren.

RTE bestanden zijn route bestanden uit de Windows versie van de Waterkaart software.
KMZ bestanden zijn route en track bestanden die onder andere in de Waterkaart app gebruikt kunnen worden.
KML bestanden zijn bestanden die voldoen aan de KML standaard voor het uitwisselen van onder andere routes. Google Earth kan daar onder andere mee werken.
GPX bestanden is weer een andere standaard voor het uitwisselen van routes, tracks en waypoints.

  Kies vervolgens een map en een bestandsnaam voor de geĆ«xporteerde route.

De bestandsformaten KMZ, KML en GPX worden door een groot aantal programma's gebruikt, maar de standaarden kennen vele variaties en mogelijkheden. De ANWB Waterkaart gebruikt de meest eenvoudige vorm om een route te exporteren. De meeste programma's die met KMZ, KML en/of GPX werken kunnen deze lezen.

De optie route exporteren maakt een kopie van de route op de door u aangegeven locatie. De oorspronkelijke route blijft bewaard in de routebibliotheek. Als u deze route verandert wordt de kopie niet automatisch aangepast. U moet dan een nieuwe export doen.

Routes of tracks uit de Waterkaarten app exporteren

Een route maken in de Waterkaarten app gaat gemakkelijk, maar omdat een smartphone of tablet geen bestandsbeheer als bijvoorbeeld Windows kent zijn wat extra handelingen nodig om een route te exporteren. Daarna kunt u deze routes importeren in de Waterkaart software.

 

Voorbeelden van routes

Wij hebben nog geen grote bibliotheek van voorbeelden van routes, maar wat er is vindt u hier .... Als u een leuke route of track heeft om te delen, dan ontvangen wij die graag van u.