GPS met de ANWB Waterkaart

Als u een GPS verbindt met uw computer is het mogelijk om direct op de kaart te zien waar u vaart. Zo maakt u van uw pc of notebook in combinatie met de ANWB Waterkaart een compleet navigatiesysteem.

Kies een GPS

Maak van uw pc of notebook een navigatiesysteem door deze te koppelen met een GPS. Om een GPS aan uw computer te koppelen bestaan verschillende mogelijkheden. De gemakkelijkste en goedkoopste oplossing is een GPS die op een USB poort van uw computer aangesloten wordt. Daarnaast bestaan er GPS'en die draadloos (Bluetooth of Wifi) met uw pc kunnen communiceren en ook kunt u verschillende merken handheld-GPS'en of kaartplotters met een pc koppelen.

 • GPS op USB poort:
  Er bestaan drie soorten van GPS'en die op een USB poort zijn aan te sluiten: GPS USB Sticks, GPS muizen en speciale GPS buitenantennes met USB aansluiting.
  Een GPS USB Stick is USB stekker, ontvanger en antenne in één. Omdat de GPS USB stick en dus de antenne direct bij de computer zit is deze niet geschikt voor gebruik in de kajuit of in huis. Een GPS muis bestaat uit een kabel met aan de ene kant de USB stekker en de andere kant een gecombineerde antenne-ontvanger. Dankzij de kabel kunt u de antenne-ontvanger plaatsen op een plek waar de GPS een goede ontvangst heeft. In een GPS buitenantenne zit de ontvanger in een speciale behuizing die u buiten kunt monteren. Via een lange kabel wordt de ontvanger dan verbonden met de computer. Het voordeel is dat buiten een nog betere ontvangst is, maar u moet de antenne wel vast installeren en de kabel netjes wegwerken.
  Voordeel van een GPS ontvanger via USB is dat zij tegelijk stroom krijgen via de USB kabel. Extra aansluitingen zijn niet nodig.
  Zelf bereikten wij prima resultaten met GPS muizen van verschillende leveranciers. Over de GPS USB sticks zijn wij minder enthousiast. De vaste buitenantennes geven - mits goed geinstalleerd - het beste resultaat.
 • Draadloze GPS:
  De meeste notebook computers kunnen tegenwoordig met Wifi en/of Bluetooth met randapparatuur communiceren. Ook is het mogelijk een Bluetooth USB Stick te kopen waardoor elke pc vervolgens via Bluetooth kan communiceren. Het voordeel van draadloos is dat u geen kabels heeft rondslingeren. Nadeel is dat draadloze combinatie in uw jacht niet altijd even goed hoeft te werken.
  Mits de antenne-ontvanger maar op een goede plek ligt zijn de resultaten overwegend goed.

Zowel de draadloze als de USB GPS'en hebben daarnaast een stuurprogramma of driver nodig. Elke GPS koopt u inclusief een dergelijke driver. De driver installeert u op uw computer. Zonder driver kan geen enkel navigatieprogramma het signaal van de GPS gebruiken. De driver kan slechts met één navigatieprogramma tegelijk communiceren. Wilt u het signaal van de GPS in meerdere programma's gebruiken dan heeft u nog extra software nodig.

 • "Traditionele" GPS of plotter:
  Draagbare GPS'en van verschillende leveranciers en vaste kaartplotters/-ontvangers kunnen vrij gemakkelijk ook aan een computer gekoppeld worden. Soms is hiervoor een boordnetwerk of een extra stukje electronica nodig. Raadpleeg daarvoor de documentatie van uw specifiek GPS/plotter.
  Voordeel van een losse GPS of plotter is dat deze ook zonder pc zijn te gebruiken. Nadeel is dat ze vaak duurder in aanschaf zijn, een eigen spanningsbron nodig hebben en dat aansluiten soms wat moeilijker is.

Als u een GPS gaat kopen raden wij u aan om in ieder geval een GPS te kopen die de beproefde SiRF Star III of de wat nieuwere SiRF Star IV gebruikt. Respectievelijk een 20-kanaals of 48-kanaals ontvanger. Verder is het belangrijk dat de GPS de WAAS en EGNOS protocollen ondersteunt. Dat de ontvanger-antenne waterdicht moet zijn spreekt op de boot voor zich. En het belangrijkste is dat de ontvanger en driver compatibel zijn met NMEA0183.

Ontvangers en leveranciers

In combinatie met de Waterkaart software hebben wij goede ervaringen met de volgende ontvangers en leveranciers:

Bol.com

ShipSoft.nl

Haicom HI-204 III USB GPS-ontvanger
Goede en betrouwbare USB GPS-ontvanger. SiRF Star III chipset, NMEA0183
  Navicom GPS antenne USB 
Eveneens een goede ontvanger op basis van de SiRF Star III chipset. Kabel van 1,5 meter.
      Navicom GPS Buiten Antenne  
20-kanaals SiRF Star III ontvanger met een kabel van 4,5 meter lang.
Vaarwinkel.nl Coolblue/GPSShop.nl 
  GlobalSat BU-353 GPS Muis
Nauwkeurige 20-kanaals GPS ontvanger met een aansluitkabel van 1,5 meter. 
  Informatie volgt ... 

 

Lees verder over het gebruiken van de GPS in de Waterkaart software ...