Schermafbeeldingen die worden getoond kunnen afwijken van wat u op uw beeldscherm ziet.

Waterkaart software in gebruik nemen

Als u begint met het gebruiken van de Waterkaart Software moet u eerst een aantal stappen doorlopen. Sommige van deze stappen kunt u overslaan en andere stappen zijn vereist alvorens u de software kunt gebruiken.

Hieronder ziet u welke de stappen zijn en wat daarin van u verwacht wordt.

1. Een paar seconden nadat u de Waterkaart Software start wordt u gevraagd om in te stemmen met de verkorte gebruiksvoorwaarden. Klik op de knop 'Accepteer voorwaarden' om de gebruiksvoorwaarden te accepteren en het programma te gebruiken. Als u het vinkje bij 'Deze informatie niet meer tonen' aan zet wordt dit scherm volgende keren niet meer getoond.
Als u de voorwaarden afwijst en op Ánnulleer' klikt sluit het programma.
 
2. Na het accepteren van de gebruiksvoorwaarden wordt u gevraagd om uw e-mailadres op te geven. Gebruik alleen een geldig e-mailadres. Uw licentie wordt gekoppeld aan uw e-mailadres en is de enige manier waarop wij uw identiteit kunnen controleren.

Als u ook de ANWB Waterkaarten app gebruikt kan het handig zijn om in de App en in de Software hetzelfde e-mailadres te gebruiken.
 
  Een geldig e-mailadres ziet er bijvoorbeeld uit als uwnaam@uwmailprovider.nl
Als uw e-mailadres daaraan voldoet wordt de knop 'Controleer uw gegevens' actief en verschijnt een groen vinkje rechtsboven het invoerveld. Zie de onderstaande afbeelding.

Klik op de knop 'Controleer uw gegevens'.
Het programma zal nu via het internet verbinding maken met de licentieserver en controleren of er al een gebruikersaccount met dit e-mailadres bestaat.
 
  Als er al een gebruikersaccount bestaat is het belangrijk dat u in de volgende stap het juiste wachtwoord opgeeft. Een gebruikersaccount zal al bestaan als u een eerdere editie van de software gebruikte of als u de software al op een andere pc gebruikt.
Na de online controle kunt u uw e-mailadres bewaren.

Het is mogelijk om pas later uw e-mailadres op te geven. Klik dan op 'Annuleer'. Het programma blijft u wel om uw e-mailadres vragen tot u dit heeft ingevoerd.
 
3. U komt nu in het scherm om een wachtwoord op te geven. De icoon voor uw e-mailadres duidt op de status van uw gebruikersaccount. Als u al een gebruikersaccount heeft dan moet u hier twee keer het wachtwoord van uw account opgeven.
Bent u een nieuwe gebruiker en heeft u dus nog geen gebruikersaccount dan bent u vrij in het kiezen van uw eigen wachtwoord.
Voer uw wachtwoord in en herhaal deze in het volgende invoerveld.
 
  Als beide wachtwoorden gelijk zijn verschijnt een groen vinkje boven het eerste invoervoeld en wordt de knop 'Wachtwoord toepassen' actief.
 
  Als u klikt op de knop 'Wachtwoord toepassen' zal de software uw gebruikersaccount aanmaken op de licentieserver. Hiervoor is een verbinding met internet nodig.

Als u al een gebruikersaccount heeft zal de software u aanmelden en controleren of het opgegeven wachtwoord overeenkomt met het wachtwoord van uw gebruikersaccount.
 
4. Als uw gebruikersaccount al bestond zal de software nu willen controleren of er ook al een geldige licentie is. Dat kan het geval zijn als u een eerdere versie van de software gebruikte of als u de software al op een andere pc in gebruik heeft genomen.
 
  Als er een licentie op uw naam (e-mailadres) wordt gevonden, dan zal deze gebruikt worden. Ook de status van deze licentie wordt dan overgenomen. U kunt uw licentie op twee apparaten gebruiken. Gebruik dus altijd uw eerdere licentie, anders moet u dubbel betalen.

Is er nog geen licentie dan wordt een nieuwe licentie geïnitieerd en in gebruik genomen.
 
5. Als u een nieuwe gebruiker bent en nog geen licentie heeft zal de software u vervolgens vragen de gratis proefperiode te beginnen. U kunt de software gratis twee dagen uitproberen. Als u nu klikt op de knop 'Begin de proefperiode' gaat de klok lopen.

U kunt er voor kiezen om de proefperiode pas later te beginnen. Bijvoorbeeld als u aan boord bent en een GPS heeft aangesloten. Klik dan op de knop 'Later'. Het programma wordt afgesloten. Als u het programma dan later weer start wordt u alsnog gevraagd te proefperiode te beginnen.
 
  Tip: U kiest zelf wanneer u de proefperiode begint. Al die tijd kunt u de software echter nog niet gebruiken. Als u de software wel wilt gebruiken, maar de twee dagen te kort zijn, kunt u er voor kiezen om een licentie voor een week te kopen. U probeert de software dan bijvoorbeeld eerst een paar dagen thuis uit en kunt de software daarna dan nog een week aan boord grondig aan de tand voelen.
  U bent nu klaar om met de ANBW Waterkaart Software aan de slag te gaan.
  Aan de slag met de ANWB Waterkaart Nederland ...
  Login op uw online gebruikersaccount ...
! Let op: Voor de stappen 1 tot en met 4 is het handig als uw computer een actieve verbinding met het internet heeft. Voor stap 5 - het in gebruik nemen van de proefperiode - is geen internet nodig. U kunt de stappen ook zonder internet doorlopen, maar moet ze dan steeds opnieuw doen. Het dataverkeer via het internet met de licentieserver wordt tot het minimum beperkt en kan prima via een mobiele verbinding.
Zodra uw licentie actief is, werkt de software ook zonder verbinding. Pas als u gaat synchroniseren om bijvoorbeeld de actuele scheepvaartberichten op te halen is weer verbinding nodig.