Wat is nieuw  

Bestaande gebruikers van de ANWB Waterkaart Software lezen hier wat nieuw is in de editie 2015.

  Nieuwe Waterkaarten
Elk jaar verschijnt ongeveer de helft van de Waterkaarten in een nieuwe versie. Om de 2 jaar is dus de complete set kaarten van de ANWB vernieuwd. In 2015 zijn de volgende kaarten vernieuwd:
  • IJsselmeer en Markermeer (Waterkaart Y)
  • Alkmaar - Den Helder (Waterkaart F)
  • Alkmaar - Amsterdam (Waterkaart G)
  • Vechtplassen (Waterkaart I)
  • Grote Rivieren Midden (Waterkaart K)
  • Noord-Brabant (Wateratlas W)
  • Zeeland (Wateratlas Z)
Verder is de nieuwe gedetailleerde kaart van Amsterdam op schaal 1 : 12.500 nu ook opgenomen in de software.
In 2014 zijn de kanalen in Twente en de Overijselse Vecht toegevoegd. Dit gebied vindt u alleen in de ANWB Waterkaart Software en in de Waterkaart App's.
  Detailkaarten
Voorheen werden detailkaarten op de kaart getekend en was alleen een overgang zichtbaar. Niet altijd de meest fraaie oplossing. Daarom worden detailkaarten van bijvoorbeeld een haven nu getoond in een herkenbare outline. Als u gaat inzoomen en er een detail beschikbaar is, ziet u eerst een lege outline. U weet dan dat er een detailkaart beschikbaar is. Zoomt u verder in dan wordt de detailkaart getoond.
  Nieuwe bruggen, sluizen en havens
De gegevens van bruggen, sluizen en havens uit ANWB Wateralmanak deel II zijn compleet vernieuwd en aangevuld met nieuwe informatie. Vooral veel bedieningstijden van bruggen en sluizen zijn aangepast. Gegevens van meer dan 1.100 beweegbare bruggen, bijna 1.200 vaste bruggen, 315 sluizen en ruim 1.100 havens en marina's.
Als extra zijn ook alle knooppunten van Varen doe je samen op de kaart aangegeven.

In de editie 2015 kunt u nu nog makkelijker en sneller zoeken in de tabellen van havens, sluizen en bruggen. Zoek bijvoorbeeld op 'Muiden' en u ziet meteen een selectie van bruggen met 'Muiden' in de naam.
  Proefperiode en licenties
Veel mensen willen de software eerst aan boord uitproberen. Daarom kan de proefperiode nu ingaan op elk moment dat u kiest. Hiervoor is geen actieve verbinding met het internet nodig. U kunt de software dus thuis installeren. Aan boord de proef beginnen en als het bevalt de software kopen. Voor dat laatste is wel weer even een internetverbinding nodig.

Activeren van uw licentie gaat nu via een zogenaamde activatiecode. U krijgt deze code als u (online) een licentie koopt. U kunt ook een licentie voor een ander kopen en doet dan de activatiecode kado.

Naast een licentie voor een jaar is het nu ook mogelijk om een licentie te kopen voor één week of één maand. Uw gegevens blijven op uw pc bewaard, óók als uw licentie is afgelopen. Zodra u weer een licentie koopt krijgt u weer toegang tot bijvoordbeeld uw eerder gevaren tracks.

Ook is het nu mogelijk om uw licentie uit te wisselen met de ANWB Waterkaarten App's. U moet dan wel een licentie voor een jaar hebben met nog minimaal 11 maanden looptijd.

Vanaf versie 0.08.04 is het mogelijk om uw licentie ook van de website te importeren.
  Actuele scheepvaartberichten en stremmingen
Het is nu mogelijk om de actuele scheepvaartberichten en stremmingen in de software op de kaart te tonen. Als er verbinding is met het internet kunt u de laatste berichten ophalen en u ziet op de kaart waar iets aan de hand is. De berichten zijn afkomstig van diverse bronnen en worden voor publicatie bewerkt door de redactie van de ANWB Waterkampioen.

De software laat u nu ook weten wanneer er een nieuwe versie op de website voor u klaar staat. Zo weet u als eerste wanneer er updates beschikbaar zijn.
  Actuele nautische berichten en online vaarroutes
Naast de officiële scheepvaartberichten is het vanaf versie 0.08.06 ook mogelijk om zogenaamde actuele nautische berichten op te halen. Nautische berichten zijn berichten die niet thuishoren bij de officiële scheepvaartberichten en hebben bijvoorbeeld betrekking op nieuwe passantenligplaatsen die gereed zijn gekomen in een gemeentehaven.
  Routes importeren en exporteren
Om leuke routes met elkaar te delen kunt u routes van anderen importeren en uw eigen routes exporteren. Ook is het mogelijk om routes uit de ANWB Waterkaarten App's voor iOS en Android te importeren. Ook routes die van de website van ANWB Watersport en die eerder in de ANWB Waterkampioen beschreven zijn kunt u zo gebruiken. Het aanbod van routes van de Waterkampioen zal nog verder groeien.

Exporteren naar de ANWB Waterkaarten App is nog niet mogelijk. Zodra deze routes kan importeren wordt dat uiteraard wel mogelijk.
  Tracks importeren en exporteren
Ook tracks kunt u nu delen. Vooralsnog kunt u alleen tracks uit de Waterkaart Software delen. De tracks uit de ANWB Waterkaarten App's bevatten namelijk geen informatie over tijd, koers ed., zodat importeren van deze tracks niet zo zinvol is. Tracks uit de App's kunt u overigens wel als route in de software inlezen. De track van iemand anders kan zo de basis zijn voor uw nieuwe route.
  Uw eigen aantekeningen op de kaart
Met ingang van versie 0.08.06 kunt u uw eigen aantekeningen of notities op de kaart plaatsen. U kunt deze notities ook per e-mail naar iemand anders sturen, mits er een e-mailprogramma op uw pc is geïnstaleerd. De notities kunt u ook gebruiken om uw opmerkingen of bijvoorbeeld correcties naar ons te mailen.
  Mijn boot
Halverwege het vaarseizoen 2014 is een functie toegevoegd waarbij rekening wordt gehouden met de afmetingen van uw schip. Voer de afmetingen van uw schip in en u ziet op de kaart meteen onder welke bruggen u niet door kunt varen of welke havens voor u geen passende ligplaats hebben. Het invoeren van de gegevens van uw boot is in deze 2015 versie makkelijker geworden.
  Sociale media
Vanaf versie 0.08.04 vindt u in de software een rechtstreekse koppeling naar de Facebook en Twitter pagina van de ANWB Waterkaart. Zo kunt u snel en direct reageren of vragen stellen.
  Diverse verbeteringen
In de software zijn diverse zaken verbeterd. Zo is de weergave van de kaarten op het computerscherm verbeterd. In-, uitzoomen en de kaart verschuiven gaat veel sneller.
Ook zijn de meeste functies in de software nu te bedienen op een aanraakscherm.

Hier kunt u nog nalezen welke functies er in 2014 nieuw zijn verschenen ...

Hier kunt u zien welke versies er eerder zijn verschenen en wat de veranderingen waren ...