Problemen met de kaart

Hieronder worden de ons bekende problemen met de kaarten in de Waterkaart Software en de oplossingen besproken.

De kaart is wazig of vertoont "gaten"
De ANWB heeft geen Waterkaarten voor geheel Nederland. Zo zijn er geen kaarten voor het gebied bekend als de Utrechtse Heuvelrug omdat daar geen bevaarbaar water is en de ANWB maakt ook geen kaarten voor de Nederlandse kustwateren en de Waddenzee. Voor deze wateren maakt de Nederlandse Dienst de Hydrografie prima kaarten die u ook wekelijks kunt updaten met de Berichten aan Zeevarenden.

Daar waar geen ANWB Waterkaarten beschikbaar zijn wordt de achtergrond kaart van Nederland getoond. Om geheugen te sparen is dat een kaart op grote schaal en dus zonder details. Het lijkt dan of de kaart gaten toont of wazig is.
Informatie mist of wordt "afgesneden"
De ANWB Waterkaarten zijn gebasseerd op de papieren waterkaarten en de kaartbladen vertonen op sommige plaatsen een overlap. Op het scherm ziet u soms dat een kaartblad wordt overlapt door aan aangrenzend kaarblad.  Aangrenzende kaartbladen hebben niet altijd dezelfde schaal. In de software worden deze kaarten wel op een aangepaste en gelijke schaal getoond. Hierdoor ziet u soms verschillen op de snijlijn waar de kaartbladen elkaar overlappen. In de afbeelding ziet u een overlap tussen Waterkaart J Grote Rivieren West op schaal 1 : 50.000 en Waterkaart W Noord-Brabant op schaal 1 : 25.000. Ook ziet u dat de naam Volkeraksluizen wordt afgesneden. Blad J ligt hier onder blad W. Door op het onderliggende kaartblad te klikken wordt dit bovenop getekend en ziet u de missende informatie.
De kaart wordt niet getoond of u ziet een grijs/zwart vlak
Zo ver ons bekend komt dit wel eens voor in de editie 2013 van de software. Als u deze versie gebruikt raden wij u aan om de software op te waarderen naar de nieuwste versie. Klik hier ...

Als u niet wilt of kunt updaten, zijn er twee oplossingen:

1. Als u een GPS ontvanger heeft aangesloten wordt in de bovenste balk de positie getoond. Zodra er een positie wordt getoond kunt u daarnaast klikken op de icoon met de wereldbol. De kaart wordt dan opnieuw geladen op u huidige positie.
2. Als u geen GPS heeft aangesloten moet u een Reset van de software doen. Hoe dat te doen leest u hier ...

Een mogelijke oorzaak voor dit probleem is dat u een keer de software verkeerd heeft afgesloten en daardoor de instellingen niet meer goed staan. Vanaf editie 2014, versie 00.07.00 moet dit probleem verholpen zijn.