Wat is nieuw  

Bestaande gebruikers van de ANWB Waterkaart Software lezen hier wat nieuw is in de editie 2016.

  Nieuwe Waterkaarten
Elk jaar verschijnt ongeveer de helft van de Waterkaarten in een nieuwe versie. Om de 2 jaar is dus de complete set kaarten van de ANWB vernieuwd. In 2016 zijn de volgende kaarten vernieuwd:
  • Groningen (Wateratlas A)
  • Friesland (Waterkaart B)
  • Noordwest Overijssel (Waterkaart C)
  • Gelderse IJssel (Wateratlas D)
  • Randmeren en Flevoland (Waterkaart E)
  • Grote Rivieren West en Grote Rivieren Oost (Waterkaarten J en L)
  • Limburgse Maas (Waterkaart M)
  • Detailkaart Biesbosch (Waterkaart N)
  • Detailkaarten Loosdrechtse en Vinkeveense plassen (Waterkaarten P en R)
In 2014 zijn de kanalen in Twente en de Overijselse Vecht toegevoegd. Dit gebied vindt u alleen in de ANWB Waterkaart Software en in de Waterkaart App's. In editie 2016 is ook deze kaart vernieuwd.
  Detailkaarten
Voorheen werden detailkaarten op de kaart getekend en was alleen een overgang zichtbaar. Niet altijd de meest fraaie oplossing. Daarom worden detailkaarten van bijvoorbeeld een haven nu getoond in een herkenbare outline. Als u gaat inzoomen en er een detail beschikbaar is, ziet u eerst een lege outline. U weet dan dat er een detailkaart beschikbaar is. Zoomt u verder in dan wordt de detailkaart getoond.
  Nieuwe bruggen, sluizen en havens
De gegevens van bruggen, sluizen en havens uit ANWB Wateralmanak deel II zijn compleet vernieuwd en aangevuld met nieuwe informatie. Vooral veel bedieningstijden van bruggen en sluizen zijn aangepast. Gegevens van meer dan 1.100 beweegbare bruggen, bijna 1.200 vaste bruggen, 315 sluizen en ruim 1.100 havens en marina's.
Als extra zijn ook alle knooppunten van Varen doe je samen op de kaart aangegeven. Direct uit de software wordt u gelinkt met het juiste knooppuntenboekje.
  Actuele scheepvaartberichten en stremmingen
Met ingang van 5 mei 2016 kan de software ook weer de actuele scheepvaartberichten en stremmingen tonen. De ANWB heeft een nieuw systeem opgezet. De 2016 editie van de software was hier al op voorbereid en nu het systeem operationeel is worden de scheepvaartberichten weer op de kaart getoond.
  Actuele nautische berichten en online vaarroutes
Naast de officiële scheepvaartberichten is het vanaf versie 0.08.06 ook mogelijk om zogenaamde actuele nautische berichten op te halen. Nautische berichten zijn berichten die niet thuishoren bij de officiële scheepvaartberichten en hebben bijvoorbeeld betrekking op nieuwe passantenligplaatsen die gereed zijn gekomen in een gemeentehaven.
  Uw eigen aantekeningen op de kaart
Met ingang van versie 0.08.06 kunt u uw eigen aantekeningen of notities op de kaart plaatsen. U kunt deze notities ook per e-mail naar iemand anders sturen, mits er een e-mailprogramma op uw pc is geïnstaleerd. De notities kunt u ook gebruiken om uw opmerkingen of bijvoorbeeld correcties naar ons te mailen.
  Sociale media
Vanaf versie 0.08.04 vindt u in de software een rechtstreekse koppeling naar de Facebook en Twitter pagina van de ANWB Waterkaart. Zo kunt u snel en direct reageren of vragen stellen.
  Importeren en exporteren van routes
Vanaf versie 0.09.03 zijn de mogelijkheden om routes te importeren en te exporteren belangrijk uitgebreid. Zo is het nu mogelijk om niet alleen routes en tracks uit de app versie van de ANWB Waterkaart te importeren, maar ook te exporteren naar de app.
Daarnaast worden u KMZ, KML en GPX bestanden ondersteunt.
  Sneller opstarten
Het programma start sneller op door de routes en tracks pas te laden wanneer deze nodig zijn.
  Zoeken in de wateralmanak
U kunt nu met één zoekopdracht zoeken in alle gegevens uit de Wateralmanak. Dus in één keer zoeken naar bruggen, sluizen, scheepvaartberichten etc.. Voorheen werd alleen gezocht per onderwerp. Dus als u nu op bijvoorbeeld Weesp zoekt vindt u de bruggen, sluis en haven(s) in Weesp en bijvoorbeeld ook de scheepvaartberichten of notities waarin Weesp in de titel voorkomt.
De zoekopdrachten werken als een filter. U ziet alle resultaten die aan de zoekterm voldoen.
  Kaartpasser
Even snel een afstand opmeten of een peiling nemen, kan nu met de kaartpasser in de ANWB Waterkaart software. Klik op het symbool van de kaartpasser en zet de punten van de passer op de juiste plek. Lees in één keer de afstand en peiling.
   

Hier kunt u nog nalezen welke functies er in 2015 nieuw zijn verschenen ...

Hier kunt u nog nalezen welke functies er in 2014 nieuw zijn verschenen ...

Hier kunt u zien welke versies er eerder zijn verschenen en wat de veranderingen waren ...