Over BAZ Online

Promanent introduceert BAZ Online; een online dienst met de Berichten aan Zeevarenden (BAZ) van de Nederlandse Dienst der Hydrografie. Het idee is simpel biedt de BAZ op een iets andere manier aan waardoor zoeken, selecteren en verwerken makkelijker wordt en maak daarbij gebruik van de laatste (digitale) technieken en standaarden.
BAZ Online op deze website is gemaakt als 'proof-of-concept' voor de achterliggende techniek en om de mogelijkheden voor het gebruik daarvan te illustreren.

Wekelijks publiceert de Dienst der Hydrografie de wijzigingen en correcties die van toepassing zijn op de door de dienst uitgegeven kaarten en nautische publicaties. De BAZ zijn beschikbaar in een PDF bestand en in een doorzoekbare database op de website van de Dienst der Hydrografie. BAZ Online verwerkt deze gegevens tot gestructureerde data en biedt daardoor meer vrijheid in presentatie en gebruik van de data. Bijvoorbeeld door de BAZ op een kaart te tonen, waardoor het in één oog opslag duidelijk is waar de correcties in de kaart aangebracht moeten worden.
Commerciële uitgevers maken voor de Nederlandse wateren ook vaarkaarten. Zij gebruiken daarvoor onder andere gegevens van de Dienst der Hydrografie. Omdat zij hun kaarten net iets anders indelen als de officiële zeekaarten van de Dienst der Hydrografie en deze soms ook een andere schaal hebben, zijn de 'normale' BAZ minder goed bruikbaar voor gebruikers van de kaarten van deze andere uitgevers. Met BAZ Online is het mogelijk een andere selectie van de BAZ te maken, waardoor per kaart direct te zien is welke correcties op deze kaarten van toepassing zijn. Nog voor de uitgevers zelf de BAZ verwerkt hebben.
Daarnaast maken steeds meer mensen gebruik van digitale kaarten. Vaak lopen deze kaarten toch achter op de wekelijkse BAZ. Bijvoorbeeld omdat de maker geen updateservice aanbiedt. Met BAZ Online kan elke gebruiker van kaarten snel zien welke correcties voor een bepaald vaargebied van toepassing zijn.

BAZ Online biedt gebruikers en makers van alle soorten kaarten een alternatief voor de originele BAZ. En biedt makers van (digitale) kaarten gestructureerde data die snel en gemakkelijk te verwerken is. BAZ Online bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Website: Toont een voorbeeld hoe BAZ Online werkt en biedt informatie voor gebruikers, uitgevers en ontwikkelaars.
  • Kaart pagina: Een kale webpagina die alleen de geselecteerde BAZ voor één kaart en een geselecteerde periode toont. Websitebouwers kunnen deze kaart eenvouig opnemen in hun eigen website of rechtstreeks openen als nieuwe pagina.
  • BAZ Datafeed: Een feed met gestructureerde data. Ontwikkelaars kunnen de feed verwerken in hun eigen website of software. [Nog niet openbaar]
  • BAZ Maatwerk: Voor uitgevers en ontwikkelaars kunnen wij een maatwerk oplossing bieden.

 

Voorbeeld van enkele BAZ op de Westerschelde

Onze klanten zien meteen welke correcties zij moeten toepassen

Vaarwinkel.nl