Lesmateriaal

 • lesmateriaal

Alles wat u moet weten voor het examen Klein Vaarbewijs staat in het Cursusboek Klein Vaarbewijs van de ANWB. Omdat op het examen vooral getoetst wordt op het kunnen toepassen van het geleerde brengt de ANWB ook aanvullend een cd met examentraining uit. Veel oefenen helpt u de stof te onthouden en goed toe te passen in de oefenexamens. Aanvullend is er nog ander lesmateriaal dat u kunt gebruiken als verdieping. Doet u straks examen Klein Vaarbewijs 2 dan heeft u ook nog een koersplotter en kaartpasser nodig. Op deze pagina leest u daar meer over.

Cursusboek

 • cursusboek

Het Cursusboek Klein Vaarbewijs is al jaren het meest gebruikte leerboek voor het Klein Vaarbewijs. Zowel voor zelfstudie als gebruikt door opleiders. Elk jaar verschijnt een nieuwe editie bijgewerkt met de nieuwe leerstof en conform de meest actuele exameneisen.

Verder lezen ...

Examentraining

 • examentraining
 • oefenen

Aanvullend op het Cursusboek Klein Vaarbewijs geeft de ANWB ook een cd-rom uit met daarop meer dan 2.500 oefenvragen en examentraining. Met behulp van de cd kunt u het geleerde herhalen, oefenen en toepassen in oefenexamens.

Verder lezen ...

Ander lesmateriaal

 • almanak
 • koersplotter
 • kaartpasser
 • leskaart
 • proefexamen

De vaarregels nemen een belangrijke plek in binnen de leerstof. Hoewel de regels soms best ingewikkeld zijn om door te lezen, wordt u wel geacht de regels te kennen als u gaat varen. De vaarregels worden in het cursusboek begrijpelijk uitgelegd. Ook bij veel oefenvragen in de examentraining staat extra uitleg. Soms kan het echter handig zijn om zelf de regels er op na te slaan. Dat kan gratis op het internet. Zoek in een zoekmachine op de naam van het regelement en dan komt u meestal op de website van Overheid.nl waar de actueel geldende tekst staat. Als u gaat varen met een kajuitjacht bent u verplicht om de in uw vaargebied geldende vaarregels aan boord te hebben. Alle in Nederland geldende vaarregels zijn opgenomen in de ANWB Wateralmanak deel 1. Handig, want dan heeft u in één keer alle regels aan boord en voldoet u dus aan de wet. Houdt u de Wateralmanak bij de hand als u de vaarregels gaat leren.

Doet u examen Klein Vaarbewijs 2 om het Klein Vaarbewijs II te halen, dan moet u ook kunnen werken op een vaarkaart. Naast een leskaart heeft u daarvoor ook een koersplotter en een kaartpasser nodig. De leskaart voor het Klein Vaarbewijs die ook op het examen wordt gebruikt zit bij het Cursusboek Klein Vaarbewjs. Die hoeft u dus niet los aan te schaffen. Een kaartplotter en kaartpasser moet u wel apart kopen of krijgt u wellicht via uw cursusleider. Op het examen krijgt u een kaartplotter en passer te leen. U hoeft dus niet uw eigen spullen mee te nemen. Dat mag wel. De meest gebruikte koersplotter die ook door het CBR op de examenlocaties wordt gebruikt is de Portland koersplotter. Als passer kunt u een gewone schoolpasser gebruiken of een speciale kaartpasser. Belangrijk is dat de als u een afstand tussen de passerpunten heeft ingesteld deze niet zo maar kan veranderen. Er bestaan ook zogenaamde single-hand kaartpassers met sierlijk gebogen poten. Deze is gemakkelijk met één hand te verstellen terwijl uw andere hand bijvoorbeeld de koersplotter vasthoudt. Koersplotters en kaartpassers zijn te koop in de meeste watersportwinkels en gespecialiseerde webwinkels, zoals de Vaarwinkel.

De leskaart voor het Klein Vaarbewijs (2) is een speciale druk van twee kaartbladen van de Dienst der Hydrografie. Deze kaart mag niet los verkocht worden. Raak de kaart dus niet kwijt en als u een gebruikt boek van iemand krijgt, controleer dan dat de kaart er bij zit en deze nog bruikbaar is. In de Vaarwinkel kunt u de examenkaarten vinden als PDF op A3 formaat. U kunt deze zelf printen of bij een print- of kopieerservice op A3 laten printen.

Op de website van het CBR staat een proefexamen met een uitwerking en tips. Dit examen wordt regelmatig bijgewerkt en het is dus een goed idee om voor dat u examen doet dit examen te bestuderen. De examens voor het Klein Vaarbewijs worden samengesteld met behulp van een zogenaamde toetsmatrijs. Deze toetsmatrijs zit ook in de ANWB Examentraining Klein Vaarbewijs en met de software kunt u onbeperkt oefenexamens samenstellen en oefenen.

Verdieping en verder leren

 • verdieping
 • verder leren

De exameneisen omvatten een behoorlijke hoeveelheid kennis en onderwerpen. Voor het examen hoeft u echt geen specialist te zijn. Het gaat vooral om de basis en het kunnen toepassen van deze kennis. Tijdens het leren kan het zijn dat u over sommige onderwerpen meer wilt weten dan in de lessen of hoofdstukken wordt behandelt. Voor verdere verdieping kijkt hier voor interessante bronnen.

Voor velen is het Klein Vaarbewijs het eerste watersport diploma. Heeft u de smaak te pakken en wilt u zich verder bekwamen in uw hobby?
Een marifoon aan boord is nuttig voor communicatie met andere schepen en bijvoorbeeld de sluiswachter en ook een belangrijk middel ter verhoging van uw veiligheid op het water. Om een marifoon te mogen bedienen moet u een bedieningscertificaat halen. Het basiscertificaat marifonie is voor de binnenwateren inclusief de Waddenzee voldoende. Als u van plan bent om straks uw horizon te verleggen en ook buitengaats te gaan varen dan is een opleiding Kustnavigatie een logische vervolgstap op het Klein Vaarbewijs. Dus is de zee uw bestemming, dan is TKN na het Klein Vaarbewijs wellicht een logische stap.