De examentraining gebruiken

 • examentraining
 • gebruiken
 • welkomstscherm
 • module kiezen

Na de installatie start u de examentraining met de icoon op het bureaublad van Windows of via de Start knop van Windows. Het programma opent in het welkomstscherm. U ziet hier welke oefenvragen, oefeningen en oefenexamens er beschikbaar zijn in de module die u heeft gekozen.

Oefenvragen, oefeningen en oefenexamens zijn drie begrippen die belangrijk zijn om te onthouden:

 • Oefenvragen zijn bestanden met vragen over verschillende onderwerpen. De examentraining heeft een oefenbestand voor elk hoofdstuk uit het cursusboek.
 • Oefeningen zijn bestanden met één oefening. Een oefening gaat over één of meerdere onderwerpen uit één hoofdstuk. Een oefening kunt u maken en na afloop krjgt u feedback.
 • Oefenexamens worden door het programma samengesteld conform de 'toetsmatrijs' en moet u binnen een bepaalde tijd maken. Net als op het 'echte' examen. Een oefenexamen gaat dus over de gehele leerstof en na afloop krijgt u de uitslag en kunt u zien welke onderdelen u goed heeft gemaakt en welke noge extra aandacht verdienen.

Oefenvragen oefent u terwijl u één hoofdstuk uit het cursusboek aan het bestuderen bent. U kunt door de vragen bladeren, een antwoord geven en de juiste antwoorden met eventueel een toelichting bekijken. Om de leerstof uit één hoofdstuk te herhalen en te kijken of u deze voldoende beheerst kunt met de vragen uit één hoofdstuk verschillende oefeningen samenstellen. U ziet dan snel welke onderwerpen u goed kent en welke u wellicht nog extra moet bestuderen. Selecteer deze onderwerpen als u extra oefeningen samenstelt, om deze extra te oefenen.
Na het bestuderen van de complete leerstof doet u oefenexamens. De software kan een onbeperkt aantal oefenexamens voor u samenstellen. Dankzij de feedback ziet u ook nu snel welke onderwerpen u nog een keer extra moet oefenen.

De indeling van het scherm kunt u wijzigen via het menu Beeld. Alle onderdelen van de examentraining zijn te benaderen op verschillende manieren. Via het menu, de linker kolom (bestandenlijst) of in het hoofdscherm.

 1. Onderdelen en pagina's
  De examentraining bestaat uit bestanden met oefenvragen, bestanden met een oefening en bestanden met oefenexamens. De bestanden met oefenvragen zijn ingedeeld volgens de indeling van het ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs.
 2. Taken
  Afhankelijk van de pagina die u bekijkt zijn er andere taken die daar gedaan kunnen worden. 
 3. Bestandenlijst
  In de linkerkolom ziet u welke 'bestanden' er beschikbaar zijn in de verschillende onderdelen van de examentraining. De examentraining bestaat uit bestanden met oefenvragen, bestanden met een oefening en bestanden met een oefenexamen.
 4. Oefenvragen, oefeningen en oefenexamens
  Hier kiest u wat u wilt doen; vragen oefenen, een oefening maken of een oefenexamen maken. Na de installatie zijn er nog geen oefeningen beschikbaar. Open een bestand met oefenvragen en kies er voor om een oefening over de onderwerpen uit dat bestand of over slechts één onderwerp samen te stellen.
  Na de installatie is ook één oefenexamen beschikbaar. Op de pagina met oefenexamens kunt u echter onbeperkt nieuwe oefenexamens samenstellen. Deze verschijnen dan ook in de bestandenlijst.
 5. Module kiezen
  De examentraining bestaat uit enkele modules. Eén module voor elk examen dat u kunt doen: Examen Klein Vaarbewijs 1, Examen Klein Vaarbewijs 2 en Examen Klein Vaarbewijs 1 +2 te samen. Als u niet het examen Klein Vaarbewijs 1 en 2 op één en dezelfde dag af wilt leggen, raden wij u aan om één van de afzondelijke modules te kiezen. De terugkoppeling die het programma geeft over uw studievoortgang is dan duidelijker en uitsluitend gericht op het ene examen waarvoor u zich aan het voorbereiden bent. Nadat u dan Examen Klein Vaarbewijs 1 heeft gedaan kiest u de andere module voor Examen Klein Vaarbewijs 2. U kunt altijd terug gaan naar de andere module als u nog iets wilt nakijken.

Vragen oefenen ...