Vragen maken

 • meerkeuze vragen
 • open vragen
 • toelichting

Oefenvragen zijn overwegend drie- of vierkeuzen vragen waarbij slechts één antwoord goed is. Op het examen Klein Vaarbewijs 2 komen ook enkele open vragen voor. Omdat deze door de computer nagekeken worden zijn de antwoorden getallen voor bijvoorbeeld een koers, snelheid of positie.

Oefenvragen worden in de examentraining op twee manieren getoond. Heeft u nog geen antwoord gegeven dan ziet u de vraag met de antwoordopties en eventueel een afbeelding. Heeft u een vraag (oefening of examen) gemaakt dan wordt ook getoond welk antwoord u gaf en welk antwoord het juiste antwoord is (zie de afbeelding). Sommige vragen hebben een toelichting op het juiste antwoord.

 1. Vraag en antwoordopties
  Een meerkeuze vraag heeft altijd meerdere antwoordopties. Voor het Klein Vaarbewijs zijn dat er meestal drie of vier. Op het examen komen ook vragen voor die uit twee onderdelen bestaan en die dan bestaan uit twee meerkeuzen vragen met elk slechts twee antwoordopties. De antwoordoptie die u aanklikt wordt rood getoond. U kunt altijd een ander antwoord kiezen en u kunt ook alle antwoorden 'deselecteren' door ergens bij de vraag te klikken maar niet op een antwoordoptie.
 2. Toelichting
  Vragen kunnen een toelichting hebben. De toelichting bevat in principe geen leerstof die u voor het examen moet kennen, maar wel een toelichting of verklaring waarom het juiste antwoord het juiste antwoord is. Heeft een vraag geen toelichting of komt u er ondanks de toelichting niet uit; aarzel dan niet om ons een vraag te stellen. Dat kan direct vanuit het programma bij de vraag.
 3. Navigatie
  Met de knoppen onder de vraag kunt u door het bestand 'navigeren'. U kunt terug naar de index om een ander bestand te selecteren (Home knop). Naar de eerste of laatste pagina (pijltjes knoppen met dunne streep). Naar de vorige of volgende vraag. En als er meerdere onderwerpen in een bestand staan kunt u ook naar het volgende onderwerp springen (pijltjes knoppen met dikke streep).
 4. Extra taken
  Met de extra knoppen onder de vraag kunt u een diverse taken uitvoeren. De knop met het vinkje klikt u om het antwoord te tonen met een eventuele toelichting. Met de middelste knop kunt u een bladwijzer bij deze vraag toevoegen. Zo kunt u snel naar deze vraag terugkeren. Met de laatste knop kunt u een eigen notitie aan een vraag toevoegen. Deze notitie kunt u ook direct vanuit het programma per e-mail versturen. Bijvoorbeeld als u aan ons een vraag over een bepaalde oefenvraag wilt stellen. In uw mailprogramma kunt u echter ook een andere ontvanger instellen en zo uw notitie doorsturen naar de docent of een mede-cursist. Dit werkt alleen als u ook een mailprogramma op uw computer heeft geïnstalleerd. Gebruik deze functie zeker als u ons een vraag over een oefenvraag wilt stellen. Het programma kopieert extra informatie over de oefenvraag in de mail in, zodat wij de vraag snel in de vragenbank kunnen terugvinden. Aanduidingen als 'vraag x van y' zegt ons niet zo veel. De vragenbank heeft meer dan 2.500 oefenvragen en vragen hoeven niet altijd in dezelfde volgorde te staan.

Vragen oefenen ... Oefeningen maken ... Oefenexamens doen ...