Meest gestelde vragen Waterkaart software

 1. Op welke computers kan ik de Waterkaart software gebruiken?
 2. Hoe moet ik de software activeren?
 3. Waar kan ik de software kopen?
 4. Wanneer krijg ik mijn registratie- of activatiecode?
 5. Kan ik de software op meerdere computers gebruiken?
 6. Kan ik mijn licentie voor iPad/Android ook gebruiken?
 7. Wat is het verschil tussen de proefversie en de 'echte' versie?
 8. Met welke GPS'en werkt de software?
 9. Kan ik AIS ontvangen?
 10. Per ongeluk heb ik de software verwijdert. Wat moet ik doen?
 11. Kan ik een route plannen?
 12. Hoe betrouwbaar is de GPS aanduiding?
 13. Werkt de software ook in andere landen?
 14. Waar kan ik de legenda vinden?
 15. De ANWB stopt toch met de Waterkaarten app?

Systeemeisen

De Waterkaart software werkt op elke computer met minimaal Windows 7. Een computer met Windows 8.1 of nog beter 10 is aan te raden. Verder heeft u minimaal 3 Gb aan vrije ruimte op uw harddisk nodig en moet uw pc een intern geheugen van minstens 2 Gb hebben. Om de software te bedienen moet uw pc een muis of muispad hebben. Het scherm van uw computer heeft minimaal een resolutie van 800 x 600 pixels.

Het complete overzicht van de systeemeisen vindt u hier ...

Software activeren en registreren

Tijdens de proefperiode van 2 dagen kunt u de software gratis gebruiken. Wel vragen wij u om u te registreren. Na de proefperiode moet u een licentie aanschaffen als u de software wenst te blijven gebruiken. Hiervoor moet u wel geregistreerd worden en krijgt u een gebruikersaccount voor de website met support, updates etc..

De software werkt ook zonder actieve verbinding met het internet. Alleen voor het activeren en registreren is een internetverbinding nodig.

Activatie in de software gaat stap voor stap en wijst zich verder vanzelf. Een stap voor stap uitleg hoe de software te activeren vindt u hier ...

Automatisch versus handmatig registreren en activeren

De Waterkaart software is zo gemaakt dat deze automatisch geregistreerd en geactiveerd wordt. U volgt gewoon de aanwijzingen in de software op het moment dat dit u gevraagd wordt. Voor het registreren, activeren en ook het kopen van een licentie moet de software wel verbinding kunnen maken met onze licentieserver. Dat gaat via het internet en uw computer moet dus een actieve internetverbinding hebben. De gegevens van uw licentie worden vervolgens wel op uw computer opgeslagen, daarna kunt u in principe gewoon zonder internet (aan boord) verder werken met de Waterkaart software. Als uw gebruiksrecht verlopen is, maakt u weer verbinding en kunt u een nieuwe licentie aanschaffen cq. verlengen.

Veel gebruikers willen de software gebruiken op een pc aan boord en thuis. Dat mag. Zie hiervoor ook de licentievoorwaarden. U moet de software op elke pc installeren en ook op elke pc registreren en activeren. Heeft u al een licentie op één pc gekocht dan zal de software op de andere pc van deze licentie gebruik maken. Tijdens het online activeren worden de juiste gegevens opgehaald en ook op deze pc opgeslagen.

Volg daarom altijd de aanwijzingen die u krijgt vanuit de software. Meer over offline activeren leest u hier ...

Ons advies: automatisch online activeren is veel gemakkelijker.
Als het even kan neem dan de pc zonder internet mee naar een plek waar u wel verbinding heeft en doe daar dan de activatie vanuit de software.

Verkoop van Waterkaart Nederland software

De Waterkaart software is alleen als download leverbaar. De website is te vinden via www.anwbwaterkaart.nl.

Na de gratis proefperiode moet u een licentie aanschaffen. U doet dit vanuit de software zelf en heeft daarvoor verbinding met het internet nodig. Ook het aanschaffen van een licentie hoeft niet te gebeuren op de pc waar de software staat en kan dus ook aan de wal op de pc bij u thuis.

Om online te betalen heeft u een rekening bij een Nederlandse bank nodig. Betalen kan ook met een creditcard of een Paypal rekening. Paypal gebruikers kunnen hun rekening daar koppelen aan hun eigen bankrekening en/of creditcard.
Kunt of wilt u niet online betalen, dan kunnen wij u een (digitale) factuur sturen. Na ontvangst van uw betaling wordt uw licentie online geactiveerd. U krijgt dan van ons bericht, waarna u vanuit de software uw licentie kunt ophalen.

Een stap voor stap handleiding hoe de software online te kopen vindt u hier ...

Daarnaast hebben wij installatie & service partners. Bij hen kunt u terecht om de software op uw pc te laten installeren. Meer informatie en adressen vindt u hier ...

Licentie- en gebruiksvoorwaarden

Tijdens de proefperiode van twee dagen mag u de software gratis gebruiken. Als u de software daarna wilt gebruiken moet u een licentie voor één jaar kopen. Tijdens dit jaar heeft u recht op ondersteuning en gratis updates. Na één jaar kunt u uw licentie weer verlengen. Dat gaat niet automatisch.

Uw licentie geeft u het recht om de software op maximaal twee computers met Windows van u zelf te installeren. Zo kunt u de software dus thuis op een desktop computer gebruiken en ook op een notebook voor aan boord installeren.

De software en informatie in de software zijn auteursrechtelijk beschermd. Niets uit het programma, noch van de eventuele bijlagen mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, via een retrievalsysteem of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de ANWB.
De ANWB kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor directe of indirecte gevolgen van eventuele onjuistheden binnen dit programma, zelfs niet wanneer de ANWB tussentijds op de hoogte is gesteld van deze onjuistheden en/of eventuele gevolgen daarvan.

Let op: als u de ANWB Waterkaarten op verschillende systemen wilt gebruiken moet u mogelijk twee licenties kopen. De software werkt niet op een tablet met Windows RT.
De app versie van de ANWB Waterkaarten kunt u ook op twee systemen gebruiken. Bijvoorbeeld op een smartphone en een Android Tablet.
Waterkaart software Software voor Windows Licentie voor gelijktijdig gebruik op twee computers (*) Bijvoorbeeld op desktop pc thuis en notebook computer aan boord.
ANWB Waterkaarten app App voor Android Licentie voor gelijktijdig gebruik op twee smartphones of tabletcomputers (*) Bijvoorbeeld op Apple iPhone en Samsung Tablet met Android
  App voor iOS Licentie voor gelijktijdig gebruik op twee smartphones of tabletcomputers (*) Bijvoorbeeld op HTC smartphone met Android en op iPad met iOS. En uiteraard op een iPhone en tegelijk op een iPad.

Opmerking: Er is geen ANWB Waterkaart app of software voor Windows Mobile of Windows 8 RT (speciale tablet versie van Windows 8).

(*) Met ingang van editie 2015 is het mogelijk om uw licentie ook uit te wisselen tussen de Windows versie en de verschillende versies van de ANWB Waterkaarten App's. Voorwaarde is wel dat u een licentie koopt voor één jaar en dat deze nog minimaal 11 maanden geldig is. Hier kunt u een licentie voor gebruik op een anders systeem aanvragen ...

ANWB Waterkaarten app's (vergelijken):

ANWB Waterkaarten app voor Apple iOS ANWB Waterkaarten app voor Android

Aansluiten van een GPS

Als u een GPS aansluit op uw computer wordt de positie in de software getoond en ziet u uw schip over de kaart varen. De software werkt samen met de meeste moderne GPS'en die met een Windows computer gekoppeld kunnen worden.

Voor de beste resultaten raden wij een zogenaamde GPS muis aan. Deze GPS wordt aangesloten via een standaard USB poort en met de langere kabel kunt u de antenne plaatsen op een plek met goede en vrije ontvangst. GPS'en die via een draadloze verbinding (Wifi of Bluetooth) geven soms minder goede resultaten.

Elke GPS die met een pc gekoppeld kan worden komt met een driver of besturingsprogramma. Installeer GPS en driver volgens de instructies van de fabrikant van de GPS. Na istallatie van de driver kunt u de GPS aansluiten. Start vervolgens de ANWB Waterkaart software. Ga naar de Instellingen en laat de software detecteren welke de beste instellingen zijn.
Sluit u de GPS steeds op een andere poort aan, dan moet u deze laatste stap steeds herhalen.

Meer informatie over het kiezen, aansluiten en gebruiken van een GPS ...

Houdt u er rekening mee dat de GPS en de driver slechts met één programma tegelijk kan werken. U kunt dus niet het GPS signaal in meerdere navigatieprogramma's tegelijk gebruiken. Ook zal een door de fabrikant meegeleverd monitoring programma niet tegelijk werken met bijvoorbeeld de Waterkaart software.
Als u het GPS signaal toch in meerdere programma's tegelijk wilt gebruiken, moet u extra software installeren. Hiervoor bestaan verschillende gratis en commerciele alternatieven.

Aansluiten van een AIS

Als u een AIS ontvanger of transponder aansluit op uw computer kunt u AIS targets van andere schepen met AIS over de kaart zien varen. De software werkt samen met de meeste moderne AIS'en die met een Windows computer gekoppeld kunnen worden.

Voor de beste resultaten raden wij een AIS Ontvanger of Transponder aan die wordt aangesloten via een standaard USB kabel. AIS'en die via een draadloze verbinding (Wifi of Bluetooth) geven minder goede resultaten.

Proefversie versus full version

Er bestaat geen verschil tussen de proef versie en een gekochte "full" versie van de software. Het enige verschil is de duur waarover u de software kunt gebruiken. De proefversie mag u 2 dagen gratis uitproberen en is dus verder volledig werkend. Tijdens de proef of elk moment daarna kunt u een licentie voor één jaar kopen. U mag de software dan één jaar lang gebruiken op twee computers met Windows en u heeft recht op tussentijdse updates, correcties en ondersteuning door onze helpdesk.
Na het verlopen van uw gebruiksrecht of de proefperdiode blijft de software ook gewoon werken. U ziet alleen elke keer een scherm die u er aan herinnert een (nieuwe) licentie te kopen.

Software verwijderen

Wij hopen natuurlijk dat u de software na de proefperiode blijft gebruiken. Tijdens de installatie wordt ook een optie geinstalleerd om de software weer van uw computer te verwijderen. Kies de optie Alle programma's - ANWB Waterkaart - Support - Verwijder software of verwijder de software via het configuratiescherm van Windows.

De gegevens van uw licentie blijven op uw computer bewaard en worden door ons ook online bewaard. Als u de software later weer wilt gebruiken kunt u de laatste versie van de website downloaden en installeren. Als u tijdens de activatie en registratie weer uw eigen e-mailadres en wachtwoord gebruikt worden de gegevens van uw eigen en nog lopende licentie gebruikt. Is uw proefperiode of licentie inmiddels verlopen dan moet u een licentie aanschaffen of verlengen.

Routeplanning en reisvoorbereiding

De Waterkaart software bevat alle Waterkaarten en kaarten uit de Wateratlassen van de ANWB. De software is een hulpmiddel bij de navigatie aan boord en geen vervanging van de papieren waterkaarten. Verder is de ANWB Waterkaart nuttig bij de voorbereiding van uw volgende vaartocht.

De sofware heeft een functie om met behulp van waypoints op de kaart een eenvoudige route uit te zetten. Daarbij houdt de software geen rekening met bijvoorbeeld obstakels of ondieptes. Als u een GPS koppelt ziet u uzelf daarna over de kaart varen en is het mogelijk om de route te volgen.

De software kan niet, zoals bijvoorbeeld uw Tomtom in de auto, automatisch de optimale vaarroute uitrekenen.

Betrouwbaarheid van de gegevens en GPS

De gegevens in de Waterkaart software zijn met de grootst mogelijke zorg verzameld en samengesteld. Het is mogelijk dat sommige informatie op het moment van publiceren achterhaald is. U bent en blijft dus zelf altijd verantwoordelijk voor een veilige navigatie en wij adviseren u om altijd meerdere bronnen en uw eigen waarneming te gebruiken.

Met deze kanttekening bevat de Waterkaart software een schat aan informatie met een zeer grote mate van detaillering. Ook de gebruikte signalen van de GPS zijn betrouwbaar, mits de GPS goed is geinstalleerd en de ontvangst goed is. Ook bij het gebruik van de GPS geldt dat u altijd kritisch naar de getoonde informatie moet kijken en tijdens het varen goed moet uitkijken.

Naar het buitenland en andere vaargebieden

De Waterkaart software bevat alle Waterkaarten en kaarten uit de Wateratlassen van de ANWB. Deze beslaan de meeste bevaarbare binnenwateren van Nederland. Inclusief het open water van IJssel- en Markermeer en de Zeeuwse en Zuid-Hollandse stromen. Er is geen ANWB kaart voor de Waddenzee beschikbaar en de software bevat ook geen kaarten voor andere landen.

De software werkt overigens wel, maar u ziet geen informatie of kaart.

Legenda voor ANWB Waterkaarten

De legenda met de verklaring van de gebruikte symbolen en afkortingen wordt automatisch mee geïnstalleerd. Zoek in Windows naar Leganda. De legenda is beschikbaar als PDF document. U kunt deze ook hier rechtstreeks inzien ... of ophalen in de Vaarwinkel ...

De ANWB stopt met de Waterkaarten App

Met ingang van 31 maart 2018 stopt de ANWB met het exploiteren van de ANWB Waterkaarten App. De app wordt echter voortgezet door de oorspronkelijke bouwer, The Mobile Company. De ANWB zal zich echter blijven toelegen op het maken van de waterkaarten en het verzamelen van gegevens voor de wateralmanak. Deze gegevens worden weer gebruikt in de Waterkaarten App van The Mobile Company en uiteraard in de Windows versie van de Waterkaart Software.

Achtergrond bij dit nieuws leest u hier ...