Aan de slag met de Waterkaart

De belangrijkste functies in de Waterkaart software zijn:

ANWB Waterkaarten

De Waterkaart software bevat alle Waterkaarten en kaarten uit de Wateratlassen van de ANWB. Deze kaarten bevatten veel details en nuttige informatie voor de watersporter.

In- en uitzomen:
U kunt in- en uitzomen door te klikken op de plus en min knoppen in de balk rechtsbovenaan. Of door op het toetsenbord PageUp (inzomen) of PageDown (uitzomen) aan te slaan.
Inzomen kan ook door ergens op de kaart, maar niet op een marker, te dubbelklikken.
  Verschuiven:
Als u de kaart wilt verschuiven klikt u met de muis ergens op de kaart, maar niet op een marker. Hou de linker muisknop ingedrukt en beweeg de muis. U kunt nu de kaart verschuiven. Ook kunt u de pijltjestoetsen op het toetsenbord gebruiken.
  Overlappingen:
De kaarten in de software zijn gedigitaliseerde versies van de papieren ANWB Waterkaarten en -atlassen. De verschillende kaartbladen kunnen soms overlappen en hebben oorspronkelijk niet allemaal dezelfde schaal. Daar waar de kaarten overlappen kunt u dat soms ook in de software zien. Soms wilt u juist het onderliggende deel van de kaart zien. Klik dan op het kaartblad dat u wilt zien. Deze wordt dan als bovenste kaartblad getoond.

ANWB Wateralmanak

De ANWB Waterkaart Nederland komt compleet met de gegevens van havens, bruggen en sluizen uit de ANWB Wateralmanak deel II. De informatie wordt aan de kaart gekoppeld door iconen of markers op de kaart te tekenen. Met de muis kunt u op een marker klikken om de informatie uit de almanak te tonen.

Almanak openen:
U kunt de tabel met de gegevens uit de Wateralmanak tonen door op de Almanak-knop te klikken. Standaard wordt de tabel echter meestal al getoond.
  Almanak op de kaart tonen:
Het voordeel van een digitale waterkaart is dat de software op de kaart extra "lagen" met informatie op de kaart kan tonen of juist verbergen. In de ANWB Waterkaart software worden de gegevens uit de ANWB Wateralmanak op de kaart getoond als markers of iconen.
De eerste keer dat u het programma start, staan alle markers standaard uit. In de almanak tabel kunt u de verschillende "lagen" aan zetten.
  Informatie op de kaart tonen:
U kunt een korte samenvatting van de informatie die hoort bij een haven of bijvoorbeeld sluis tonen door met de muis op de betreffende marker te klikken. Een balon met korte informatie over het betreffende object wordt dan getoond.
  Gedetailleerde informatie tonen:
De gedetailleerde informatie uit de ANWB Wateralmanak wordt getoond als u dubbeklikt op een marker op de kaart of als u in de almanak tabel een object selecteert. Zo kunt u de bedieningstijden van sluizen en bruggen raadplegen of bijvoorbeeld de voorzieningen in een haven bekijken.
  Websites bezoeken of e-mail sturen:
Als uw computer verbinding heeft met het internet kunt u bij sommige informatie ook doorklikken naar bijvoorbeeld de website van de jachthaven of informatie opzoeken in één van de knooppunten boekjes van Varen doe je samen.
Almanak verbergen:
U kunt de tabel met almanak en routebibliotheek verbergen door op de knop met chevron naar links te klikken.
Almanak tonen:
Als de tabel met de almanak verborgen is klik u op de almanak-knop of op de knop met de chevron naar rechts.
Markers tijdelijk verbergen:
Soms zitten de markers u in de weg. U kunt ze dan snel even verstoppen om de achterliggende kaart te bekijken.